Mondmaskers

Mondmaskers

 

In de apotheek hebben we verschillende types mondmaskers ter beschikking (zowel voor kinderen als volwassenen).

Wat is het verschil tussen de verschillende types maskers?
- Chirurgische mondmaskers (type I, II en IIR) zijn medische hulpmiddelen. Het heeft als doel om de uitgeademde lucht te filteren en de omgeving van de drager te beschermen tegen druppels die ontstaan bij spreken, hoesten en niezen.
In de apotheek hebben we voornamelijk type IIR maskers in voorraad. Deze maskers hebben een BFE (bacterie filter efficiëntie) van minstens 98 % en zijn spatresistent. Omdat ze een antispatlaagje hebben, beschermen ze ook de drager. Alleen zijn chirurgische maskers minder efficiënt dan FFP2 maskers omdat het masker niet heel erg strak aansluit op het gezicht. Daardoor kunnen er bacteriën en virussen uit de lucht via de zijkanten van het masker toch onder het masker komen. Als je een knoopje legt in de elastiekjes van je chirurgisch maskers, dan maak je de opening aan de zijkant net groter (dus beter niet doen).

- FFP2 maskers beschermen de drager tegen het inademen van besmette partikels die door de lucht worden verspreid. Door de sluitende pasvorm is de kans op 'lekkage' tussen het masker en de drager een stuk kleiner dan bij een chirurgisch masker. FFP2 maskers hebben een minimale efficiëntie van 94%. Het is belangrijk om te controleren of het masker goed aansluit. Eventueel kan het masker beter vastgezet worden met wat hypoallergene kleefband. Mannen met baarden kunnen een FFP2 maskers dragen, maar zullen dan eerst de baard kort moeten trimmen of de baard weg scheren.